);

Als je partner het voor zijn kiezen krijgt omdat je vader er vroeger niet voor je was

OVER STERKE MANNEN EN VROUWEN ZONDER VADERS
Ben jij een vrouw die uit de grond van haar hart kan zeggen dat haar vader er voor haar was toen zij een kind was? Heeft hij jou door dik en dun gesteund, gezegd dat je een prachtige, mooie vrouw bent, dat jouw mening er toe doet en dat je alles kan worden wat je wilt?

Vertelde jou vader jou dat je niet altijd lief en aardig en bescheiden hoeft te zijn? Dat je sterk en krachtig bent? Dat je je grenzen mag aangeven en als het nodig is van je af moet bijten? Dat je kwetsbaar mag zijn en gevoelig en hij jou k zal beschermen? Dat hij weet de wereld niet echt eerlijk is en vrouwen voor sommige dingen harder moeten werken dan mannen? En zei je vader dat hij er ondanks dat op vertrouwt dat jij op eigen benen kan staan?

Vader
In mijn praktijk ontmoet ik maar weinig vrouwen die dat kunnen zeggen. Veel van de vrouwen die in hun relatie in de problemen komen, hebben veel te weinig aandacht van hun vader gehad. Bovendien zijn de meesten door hem opgezadeld met eisen op gebied van ‘vrouw-zijn’ waaraan ze absoluut niet kunnen voldoen. Zoals lief en bescheiden zijn én tegelijk effectief voor zichzelf opkomen. De meeste meisjes worden onvoldoende door hun vader bevestigd in hun vrouwelijkheid.

Partner
Als je dan als volwassen vrouw een partner krijgt en er gebeurt iets in de relatie, word je weer teruggeslingerd naar je tijd als klein meisje, waarin je verlangden naar de liefde van je vader. Je wordt weer net zo onmachtig en teleurgesteld als toen. De onmacht slaat om in wanhoop en voor hij het door heeft, krijgt de partner een emotionele lading over zich heen gestort die totaal niet met hem te maken heeft. Je benadrukt echt alles wat hij fout doet of fout gedaan heeft en bent niet in staat jezelf te stoppen en je op een volwassen manier te beperken tot het onderwerp dat speelt.

Eenzaamheid
Het gevoel dat je dan ervaart, voelt aan de ene kant heel echt aan. Tegelijkertijd realiseert je jezelf ook vaak dat er iets niet helemaal klopt aan dat gevoel. Ook heb je meestal wel door dat je gedrag weinig effectief is in de relatie.

Sterke man
Het vraagt een hele sterke man om jou eruit te helpen. Eentje die je gewoon tegen je aantrekt en zich niet van de wijs laat brengen door de dramatiek van jouw emoties. Maar als man ben je natuurlijk ook niet altijd op de plek van rust en overzicht. Veel vrouwen kunnen ongemeen fel uithalen en hun partner precies op zijn zere plek raken, zodat hij zich gewond terugtrekt en de vrouw er nog meer alleen voor staat. Beide partners voelen zich dan eenzaam.

Innerlijke vader
Als jij je als vrouw in dit verhaal herkent, heb ik een paar tips voor je:

 • ga je innerlijke vader ontdekken: de mannelijke energie die altijd achter jou staat en die wil dat jij als complete vrouw volledig tot je recht komt in dit leven,
 • realiseer je dat je gevangen zit in een patroon met je partner waarin jullie ALLEBEI tekort komen,
 • een man wordt er gelukkig van als hij zijn vrouw kan steunen, laat hem toe
 • als jij hem steeds wijst op zijn falen, veroorzaak je afstand,
 • neem jezelf en je behoeften serieus,
 • onderzoek met iets meer afstand welke nieuwe strategieën je kunt toepassen om wel van je partner te krijgen wat je wilt.

Tips voor mannen
Als je als man dit soort gedrag van je vrouw herkent, heb ik ook een paar tips voor jou:

 • realiseer je dat jij misschien wel iets verkeerd hebt gedaan, maar echt niet de oorzaak bent van al het leed dat bij je vrouw wordt aangeraakt: neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en blijf vrij van schuldgevoel,
 • bestudeer hoe je vrouw in zo’n bui terecht komt, hoe de bui aanzwelt en weer afneemt, het is toch echt knap hoe ze dat voor elkaar krijgt
 • begin met te pogen om met jouw gedrag haar wanhoop niet nog verder te vergroten: loop dus niet weg, probeer wat ze voelt niet kleiner te maken en doe vooral niet verschrikkelijk verstandig,
 • noteer alles wat je in het verleden hebt gedaan om haar eruit te halen wat NIET werkt, zodat je dat niet nog eens hoeft te proberen,
 • besluit dat je er voor haar zult zijn en net zo lang zult zoeken tot je een manier hebt gevonden die werkt.

Loskomen
Heb je een steuntje in de rug nodig bij het loskomen uit dit patroon?
Kom dan voor een individueel gesprek of een Relatie APK® naar mijn praktijk
In één gesprek geef ik je handvatten om eruit te stappen replica horloges als je zo’n ’emotionele flashback krijgt naar het verleden. Om te kijken wat je zelf nodig hebt en niet in het drama te stappen. Daardoor kan je op een gelijkwaardige en effectieve manier met elkaar gaan communiceren.