);

Waarom omgaan met afwijzing zo moeilijk is

Als we als kind afgewezen worden, op het schoolplein of in de klas, krijgen we zelden de steun van onze vader en moeder waar we behoefte aan hebben. Ze zeggen ons er boven te gaan staan, ons er niets van aan te trekken, er op te slaan of meer ons best te doen om erbij te horen. Zelden helpen ze ons daadwerkelijk met onze gevoelens om te gaan. Daarom vertellen veel kinderen thuis niet eens wat er gebeurd is. We weten al  dat onze ouders niet weten hoe ze met onze gevoelens kunnen omgaan en we verwachten geen steun van ze. 

Weinig mensen hebben ouders gehad die er helemaal voor hen waren. Ouders die bleven staan als hun kind zich eenzaam en ontredderd voelde en hun kind leerden met de afwijzing om te gaan. Meisjes krijgen misschien nog iets van steun, voor de meeste jongens is de emotionele ondersteuning van ouders eigenlijk zo goed als afwezig.

Overleefgedrag

Daarom schiet je in overleefgedrag. Je hebt de steun van je ouders nodig, maar die is niet beschikbaar, dus doe je alsof je die steun niet nodig hebt. Je doet vervolgens alsof het je niet kan schelen, je gaat er boven staan of je neemt met geweld wat je niet krijgt.

Terug in de kindertijd
Iedere keer dat je in het hier en nu afgewezen voelt, schiet je een beetje terug in je kindertijd. Ben je net zo radeloos als toen. En je weet niet hoe je steun kan zoeken en vinden omdat je eenvoudigweg niet weet hoe het voelt om gesteund te worden.

Diepe angsten
Afgewezen worden en er niet bij horen, zijn complexe gevoelens, vooral omdat we in de oertijd eenvoudigweg niet konden overleven als we buiten de groep werden gestoten. Er worden dus ook diepe angsten geraakt die op een ‘oerniveau’ in ons systeem zitten.

Jezelf steun geven
In de BEELDKRACHT sessies laat ik mensen innerlijke ouders kiezen voor het stukje kind in zichzelf dat telkens weer geraakt wordt. Door het ‘innerlijke kind’ eindelijk steun te geven, wordt het als volwassene makkelijker om met afwijzing om te gaan. Je kunt jezelf geruststellen. Je kunt zorgen dat je weer ontspant. En dat zorgt ervoor dat je creativiteit kunt gaan inzetten om wat nu niet gelukt is, op een andere manier voor elkaar te krijgen.

 
Hulp bij het omgaan met afwijzing
Merk jij dat afwijzing je verlamt, dat je je terugtrekt, boos wordt, boven de ander gaat staan? Dat je niet meer creatief en ontspannen kunt reageren, maar buiten proportioneel geraakt bent? Maak een afspraak voor een individuele turbo-sessie.
 
In één sessie leggen we de oorsprong van je gevoeligheid bloot en krijg je handvatten om je zelf steun te geven, zodat je er beter mee om kunt gaan als je partner, je baas, je collega of een vriend(in) je afwijst.