);

Waarom val ik op foute mannen en vind ik aardige mannen saai?

Voor de bijlage Hart en Ziel van de persgroep beantwoord ik iedere drie weken een vraag over liefde en relaties. Deze keer: “Waarom val ik op foute mannen en vind ik aardige mannen saai?”

Vraag:

“Ik ben geneigd om mezelf aangetrokken de voelen tot ” foute” mannen. Mannen die minder in de relatie investeren dan ik doe, mannen die weinig moeite doen, mannen die zichzelf belangrijker vinden, etc. Dit is in het verleden vooral het geval geweest, ik merk nu aan mezelf dat ik mezelf wel steeds minder aangetrokken voel tot dit soort ” type” man. Ik zit nu in de beginfase met een man die er wel helemaal voor gaat en heel erg lief voor me is en mij eigen alles geeft wat ik in het verleden bij veel mannen heb gemist. Toch merk ik aan mezelf, en dit vind ik erg vreemd, dat als een man er wel voor gaat ik soms bepaalde spanning mis en het soms zelf ” saai” kan vinden. Wat zou hier een oorzaak van kunnen zijn? Dit is duidelijk een patroon van mij in relaties.”

Antwoord:
Meestal ligt de wortel voor de aantrekkingskracht van een foute man of foute vrouw in de hele vroege kindertijd. Eén van je ouders of beide ouders waren niet echt betrouwbaar in de liefde die ze je gaven. Het was altijd weer spannend hoe zij zich zouden opstellen. Ongeacht hoe enorm jij ook je best deed, je was er nooit zeker van of zij je wel echt veiligheid, liefde en steun zouden geven. Je kon net zo goed afwijzing, afkeuring of misschien zelfs wel minachting voor jouw gevoelens of eigenschappen ontmoeten bij je ouders.
En omdat een mens een gewoontedier is, blijft zij/hij als volwassene dat spanningsveld opzoeken bij haar/zijn partner. Dat voelt namelijk vertrouwd, dat ben je gewend. Jij was gewend om enorm je best te doen voor iemand die jou niet  (of in ieder geval onvoldoende) zag staan. En nu je daarin verandert, lijken de mannen saai. Het is zelfs zo dat je die emotionele achtbaan mist bij een partner die echt voor je kiest. Je hele systeem denkt namelijk dat liefde gevaarlijk hoort te zijn. Je vraagt je zelfs af of het wel echte liefde is als je evenveel krijgt als je geeft.

Dat jij nu emotioneel stabielere mannen aantrekt, die jou ook wat willen geven, is een goed teken. Je zou nog dieper in je patroon kunnen duiken met coaching of therapie. Je ontvankelijkheid nog verder ontdekken, zodat je je nog meer kunt laten voeden in een relatie.

En ik raad je aan om je behoefte aan ‘emotionele reuring’ op een minder destructieve manier in te vullen: ga op zoek naar spannende nieuwe ervaringen, door te reizen, nieuwe ingewikkelde dingen te leren, nieuwe mensen te leren kennen, of in je werk uitdagingen op te zoeken. En je kunt natuurlijk ook binnen of buiten bed  je eigen seksleven spannender maken.

 

Veel succes!

Caroline
 
Heb je ook een vraag over liefde en relaties? Stel je vraag hier!