);
ontrouw, overspel

Wat als je lief niet monogaam is?

Als mijn lief met andere vrouwen afspreekt, voel ik me vaak pijnlijk geraakt. Zeker als hij laat zien hoe mooi en bijzonder hij andere vrouwen vindt. Het helpt als ik er met hem over praat of als ik door heb dat ik zelf in het gevoel van ‘tekortschieten’ terecht kom. Hij houdt de mogelijkheid open om met andere vrouwen seks te hebben. Ik wil een monogame relatie. Hoe ga ik om met mijn jaloezie? Dat is de vraag die ik deze week heb behandeld in mijn column voor o.a De Gelderlander en De Limburger.

Als je partner de mogelijkheid om met andere vrouwen seks te hebben open houdt, terwijl jij daar eigenlijk niet gelukkig van wordt, zit je in een lastig parket. Je jaloezie zal voortdurend gevoed worden. Iedere vrouw die hij ontmoet, die hij mooi, bijzonder of aantrekkelijk vindt, vormt voor jou een bedreiging. Het klinkt alsof je lief jouw jaloezie zelfs voedt door je te laten merken hoe aantrekkelijk hij andere vrouwen vindt. Door te bepalen dat hij seks mag hebben met andere vrouwen, terwijl jij dat niet wilt, verdwijnt de gelijkwaardigheid uit jullie relatie en neemt hij een machtspositie in.

Zolang jij in deze relatie blijft, is je jaloezie een gegeven. De relatie is niet veilig. En in een onveilige relatie kun jij je eenvoudigweg niet compleet gezien en geliefd voelen. Je zult jezelf dus telkens weer blijven afvragen of jij wel goed genoeg bent. Als hij contact heeft met een andere vrouw, zal dat jou telkens opnieuw triggeren en je zult telkens je zelfvertrouwen weer van binnenuit moeten opbouwen. Het kan helpen als je meer energie in jezelf gaat steken, een hobby kiest of meer gaat afspreken met vriendinnen en misschien ook met andere mannen. Je zult in deze relatie namelijk een deel van je onafhankelijkheid moeten bewaren en versterken, want hij kan er ieder moment ‘met een ander vandoor gaan’.

De vraag is waarom jij in een liefdesrelatie blijft waarvan de basisafspraken door de ander worden bepaald en geen weerspiegeling zijn van wat jij als basisafspraken van een relatie zou willen zien. Misschien wordt het tijd om je jaloezie serieus en belangrijk genoeg te vinden om monogamie de basisvoorwaarde te maken voor je relatie. Je kunt dan met je partner praten en hem zeggen dat je alleen verder wilt als hij kiest voor een monogame relatie met jou. Maakt hij die keuze, dan kan jullie  relatie zich ontwikkelen, misschien zelfs richting polyamorie. En dan wel op een moment dat jij daar zelf ook voor kiest. Kiest hij niet voor monogamie, dan kun je overwegen om de relatie te verbreken. Je kunt dan op zoek gaan naar een partner die ook een monogame relatie wil.

 

13453161_1071046826321899_675615851_o