);

Als mijn lief met andere vrouwen afspreekt, voel ik me vaak pijnlijk geraakt. Zeker als hij laat zien hoe mooi en bijzonder hij andere vrouwen vindt. Het helpt als ik er met hem over praat of als ik door heb dat ik zelf in het gevoel van ‘tekortschieten’ terecht kom. Hij houdt de mogelijkheid open om met andere vrouwen seks te hebben. Ik wil een monogame relatie. Hoe ga ik om met mijn jaloezie? Dat is de vraag die ik deze week heb behandeld in mijn column voor o.a De Gelderlander en De Limburger.

Als je partner de mogelijkheid om met andere vrouwen seks te hebben open houdt, terwijl jij daar eigenlijk niet gelukkig van wordt, zit je in een lastig parket. Je jaloezie zal voortdurend gevoed worden. Iedere vrouw die hij ontmoet, die hij mooi, bijzonder of aantrekkelijk vindt, vormt voor jou een bedreiging. Het klinkt alsof je lief jouw jaloezie zelfs voedt door je te laten merken hoe aantrekkelijk hij andere vrouwen vindt. Door te bepalen dat hij seks mag hebben met andere vrouwen, terwijl jij dat niet wilt, verdwijnt de gelijkwaardigheid uit jullie relatie en neemt hij een machtspositie in.

Zolang jij in deze relatie blijft, is je jaloezie een gegeven. De relatie is niet veilig. En in een onveilige relatie kun jij je eenvoudigweg niet compleet gezien en geliefd voelen. Je zult jezelf dus telkens weer blijven afvragen of jij wel goed genoeg bent. Als hij contact heeft met een andere vrouw, zal dat jou telkens opnieuw triggeren en je zult telkens je zelfvertrouwen weer van binnenuit moeten opbouwen. Het kan helpen als je meer energie in jezelf gaat steken, een hobby kiest of meer gaat afspreken met vriendinnen en misschien ook met andere mannen. Je zult in deze relatie namelijk een deel van je onafhankelijkheid moeten bewaren en versterken, want hij kan er ieder moment ‘met een ander vandoor gaan’.

De vraag is waarom jij in een liefdesrelatie blijft waarvan de basisafspraken door de ander worden bepaald en geen weerspiegeling zijn van wat jij als basisafspraken van een relatie zou willen zien. Misschien wordt het tijd om je jaloezie serieus en belangrijk genoeg te vinden om monogamie de basisvoorwaarde te maken voor je relatie. Je kunt dan met je partner praten en hem zeggen dat je alleen verder wilt als hij kiest voor een monogame relatie met jou. Maakt hij die keuze, dan kan jullie  relatie zich ontwikkelen, misschien zelfs richting polyamorie. En dan wel op een moment dat jij daar zelf ook voor kiest. Kiest hij niet voor monogamie, dan kun je overwegen om de relatie te verbreken. Je kunt dan op zoek gaan naar een partner die ook een monogame relatie wil.

 

13453161_1071046826321899_675615851_o

één antwoord

  1. Monogool

    Monogame relaties lijken helaas steeds meer verleden tijd te worden. Het wordt met de dag moeilijker iemand te vinden die net zo in het leven staat als jij en het liever bij een persoon houden. Mannen zijn nu eenmaal jagers en willen zich niet meer vastleggen maar ook bij vrouwen komt dat steeds vaker voor en zeker als zij een bepaalde leeftijd gepasseerd zijn en al een aantal relaties achter de rug hebben gehad. Ik noem deze mannen en vrouwen graag aandachtsjunkies;-) Voor mij is er niets mooier dan een intiem leven met iemand op te bouwen, herinneringen te maken en op latere leeftijd samen terug te kijken naar wat je hebt beleefd. Een leven vol leugens hoort daar voor mij niet bij. Ik zal dan ook niet kunnen accepteren dat mijn partner ook nog even huis gaat houden bij een (buur)vrouw. Pluk de dag is een serieuze levenshouding aan het worden en een aantal zullen denken, ach, waarom ook niet. Zelf denk ik dat het juist gezond is om een beetje te lijden in het leven en nee te leren zeggen tegen je impulsen. Het maakt je geestelijk sterk en stabiel. Wat is de toegevoegde waarde van het hebben van verschillende bedpartners? Is het niet veel fijner om met je partner samen tot hogere sferen te komen? Iedere relatie lijkt na een tijdje in het slop te komen en je seksleven samen ook. Daar is zeker iets aan te doen maar daar heb je er wel twee voor nodig. Relaties moeten af en toe wat Pokon krijgen. Net als je je tuin zul je er aandacht aan moeten geven wil je het mooi houden. Nieuwe dingen uitproberen zonder hier direct ook anderen bij te betrekken. Haal niet in het begin van de relatie al je truken uit de kast want dan wordt het logischer wijs al snel saai. Iedere dag spruitjes eten wordt ook saai op een gegeven moment. Ik verbaas mij nog altijd over de artikelen en datingsites die alleen gericht zijn op seksdates en het hebben van open relaties. Er zijn ook nog mensen die er anders over denken en zich wel kunnen inhouden! Echt waar.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.