);

Wat gebeurt er als je van je ego af wilt?


“Ik wil van mijn ego af.”
“Ik wil alleen nog maar onvoorwaardelijk liefhebben.“
“Ik wil mijn negatieve overtuigingen kwijt.”
Wat zeg je eigenlijk als je dat zegt?
Volgens mij zeg je dan: ik wil een nog betere en liefdevollere versie van mezelf worden.En als je dat tegen jezelf zegt, dan keur je jezelf af zoals je nu bent.

Je versterkt bepaalde aspecten in jezelf. Ik noem hen vaak je ‘illustere trio’: je neiging om je best te doen, je neiging om alles te rationaliseren en te verklaren en je neiging tot zelfkritiek.
Je versterkt dus je ego. Je geeft je ‘spirituele pusher’ alle ruimte om je leven te bepalen. Nu vanuit een nieuwe, mogelijk nog dwingendere set van hoogstaande idealen waar je aan moet voldoen.

Ego
Je kunt niet van je ego af. Hoe harder je dat probeert, hoe groter je ego wordt.
Wat je wel kunt doen, is vanuit een nieuwe plek de leiding nemen over jezelf. En die delen van jouw ego die te bepalend zijn geworden, te ontslaan van hun verantwoordelijkheid om je gelukkig te maken.

Gelukkig
Je best doen, maakt niet gelukkig.
Rationaliseren maakt niet gelukkig.
Zelfkritiek maakt niet gelukkig.

Bedanken
Bedank de ijverige, de criticus en je verstand voor hun niet aflatende inspanningen. Zij horen niet de leiding te hebben over jouw leven. Laat die delen van je ego eens uitrusten en voel de rust en de ruimte waarin je toegang krijgt tot ondergeschoven delen van je ego. Delen die op een meer vanzelfsprekende en ontspannen manier kunnen bijdragen aan jouw geluk.

Op de foto: het illustere trio: Beethoven staat hier voor: je best doen (in een keursslijf), Einstein voor rationaliseren (en NIET VOELEN) en Edgar Allen Poe heeft een zwarte raaf op zijn schouder die voortdurend zelfkritiek geeft.
Heb je het gevoel dat jij in gevecht bent met bepaalde delen van jezelf? Met mijn Beeldkracht-therapie help ik je om dat gevecht te stoppen en de leiding weer terug te nemen. Je kunt terecht voor een online sessie of voor een turbo-sessie in de praktijk in Culemborg.