Afgelopen vrijdag stond SBS6 bij me op de stoep. Ze wilden me interviewen over het liefdesgedrag van Rafael van der Vaart. Ingegeven door het idee dat het verkeerd is dat de voetballer steeds nieuwe relaties heeft, zonder dat daar een pauze tussen zit. Hij is vanuit huis gaat samenwonen en eigenlijk geen dag in zijn leven zonder relatie geweest. Op de televisie is slechts een fractie uitgezonden van het interview, het onderwerp is belangrijk genoeg om er iets meer over te schrijven.
Is het wel zo fout om geen pauzes te hebben tussen relaties? Er zijn hele volksstammen die van de ene naar de andere relatie hoppen. Veel mensen staan niet stil bij hun relaties, willen eigenlijk niet leren van hun verleden of komen tot dieper zelfinzicht. Of ze hebben zo’n last van verlatingsangst, wegens trauma’s op jonge leeftijd dat het ook onmenselijk is om van ze te eisen dat ze tussendoor eens een periode allen zijn.
Nooit saai
Het is daarom wel heel eenvoudig om kritiek te hebben op de partnerkeuze van een beroemde Nederlander of op het tempo waarin zijn geliefden elkaar opvolgen. Rafael geniet van mooie vrouwen en hij is in staat om een relatie met ze aan te knopen. Van bindingsangst heeft hij dus weinig last. Hij houdt waarschijnlijk van verliefd zijn en doordat zijn relaties zich snel opvolgen, wordt het nooit saai met een vrouw. Hij heeft eigenlijk keer op keer heerlijke wittebroodsweken en komt waarschijnlijk prima aan zijn trekken. Dat hij de neiging heeft om een vrouw in te ruilen voor de volgende zodra de nieuwigheid eraf is, kan de vrouw waar hij nu een relatie mee begint ook zelf wel zien, dus zij is gewaarschuwd en weet waar ze aan begint .
Niet verstandig
Dat Rafael geen tijd neemt om stil te staan bij het einde van zijn relaties, is natuurlijk eigenlijk niet echt verstandig. Als je niet stilstaat bij je mislukte relaties, is de kans groot dat je dezelfde fouten in de volgende relatie weer maakt. Voor hemzelf is dat misschien geen probleem en geniet hij gewoon telkens weer van een frisse jonge blom, zonder dat hij echt lijdt onder de pijn van het afscheid. Maar omdat hij een kind heeft, heeft hij een grotere verantwoordelijkheid. In mijn optiek heb je als ouder de verplichting om aan je kind stabiliteit te bieden. Voor zijn zoon is het behoorlijk onrustig als pappa telkens weer met een andere vrouw optrekt. Het is niet veilig voor hem om zich te hechten en waarschijnlijk raakt hij op dat punt beschadigd door zijn vaders liefdesgedrag. Als een kind afleert af om zich te hechten, heeft op emotioneel gebied diepe en vergaande consequenties.
Zelfreflectie
Omdat Rafael weinig tijd neemt voor zelfreflectie, is het aannemelijk dat dit niet de laatste vrouw zal zijn na de verbreking van zijn huwelijk. Dat heeft overigens niet alleen met Rafael als persoon te maken, maar ook met zijn veeleisende werk, het wonen in het buitenland en de mate waarin hij in de publieke belangstelling staat.
Hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn en is er een kleine kans dat het deze keer toch ‘helemaal raak’ is.
Wat kunnen we leren van het gedrag dat hij ons voorspiegelt? Hier zijn mijn drie belangrijkste tips:
1. NEEM NA HET VERBREKEN VAN EEN RELATIE TIJD
Tijd voor het afscheid:
Het einde van een relatie betekent een verlies, je maakt dus een periode van rouw door. Hoewel het natuurlijk niet echt hip is, ben ik ervoor om te huilen (als het even kan zo nu en dan ook tegen een troostende schouder) en te voelen wat je verloren hebt.
Tijd voor zelfreflectie:
Waar viel ik op, waar knapte ik op af, waar is het mis gegaan? Wat deed ik goed, wat deed ik fout in deze relatie? Wat vind ik belangrijk in een relatie? Waar wil ik bij de volgende partner beter op letten
Tijd om jezelf weer te leren kennen:
Iedereen past zich tijdens een relatie in meer of mindere mate aan aan zijn partner. Als een relatie stopt, is dat een goed moment om na te denken over wat jij graag doet, waar jij van houdt, om oude en nieuwe hobbies op te pakken. Interessant is dat vrouwen vaker geneigd zijn om tijd in te bouwen tussen twee relaties. Een verklaring daarvoor kan zijn dat dit komt doordat vrouwen zich in een relatie veel meer aanpassen dan mannen en dus meer tijd nodig hebben om zichzelf weer terug te vinden.
Tijd om je weer te verbinden met je vrienden:
Vrienden vormen een belangrijke basis in je leven. Als je in een relatie bent, heb je misschien de neiging om minder aandacht aan ze te besteden, of je vrienden alleen ‘als stel’ te zien. Je vrienden zijn ook zeer geschikt om je relatie mee te evalueren en kunnen je tips geven over je eigen valkuilen. Ook als je weer een nieuwe relatie krijgt, is het van groot belang om contact met ze te blijven onderhouden.
2. BEGIN GEEN RELATIE MET DE BESTE VRIENDIN / VRIEND VAN JE EX
Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen, noem even de twee belangrijkste:
Je beschadigt je ex meer dan nodig
Je berooft je ex van haar vriendin / zijn vriend en brengt dus extra schade aan je ex toe. Die heeft namelijk die vriend(in) hard nodig om te herstellen van de breuk. Er zijn echt voldoende leuke andere mensen op de wereld om een relatie mee te beginnen!
Je kiest mogelijk een zelfde ‘type’
Natuurlijk is het fijn dat je degene waar je een relatie mee krijgt al kent, maar er zijn ook nadelen. De kans dat de vriend(in) van je partner op hem of haar lijkt, is behoorlijk groot. Dus daarmee neem je extra risico om de dingen die in je relatie mis gingen te herhalen.
3. VERGROOT JE EMOTIONELE ZELFSTANDIGHEID
Tenslotte denk ik dat het van groot belang is om emotioneel zelfstandig te zijn. De belangrijkste quote die Shownieuws niet haalde, is dan ook:
“Als je op jezelf kunt zijn en emotioneel zelfstandig bent en dus de ander niet meer nodig hebt om gelukkig te worden, dan pas wordt een relatie leuk.”
SHOWNIEUWS
Bekijk hier de aflevering van Shownieuws en wat daar wel aan bod kwam: