);

Wil je partner niet samenwonen? Ga de discussie over bindingsangst niet aan

Wil jouw partner niet samenwonen? Ga de discussie over bindingsangst niet aan! Als jij een partner uitkiest die niet wil samenwonen, zegt dat vaak ook wat over jouw eigen wens om je te verbinden. Lees hieronder de vragen die mensen me over dit onderwerp hebben gesteld.

Vraag
Zeggen dat je veel van de ander houdt, maar niet willen/kunnen/durven samenwonen, hoe valt dit te rijmen? Het antwoord is al gegeven inmiddels, denk ik?!
“Er wordt dus óók hier nog iets “teruggehouden” in de relatie”. “Ze kiezen net niet helemaal voor elkaar”.

Antwoord:
Wil jij samenwonen, maar je partner niet? Dat is een vraagstuk waarbij je makkelijk in de loopgraven kunt belanden en de ander kunt gaan beschuldigen van bindingsangst.
Als het werkelijk je doel is om de ander zo ver te krijgen dat hij of zij zijn angsten overwint, zijn verlangen naar vrijheid een beetje tempert en zich echt aan je bindt, dan is een andere strategie noodzakelijk.

Afstand
Neem daarom om te beginnen een beetje afstand van de situatie.
Als je iemand wil overtuigen iets te gaan doen waar hij tegenop ziet, is het van belang dat je je verdiept in de ware achtergrond van de bezwaren. Die is namelijk vaak een andere dan de argumenten die worden gegeven. Argumenten kunnen overtuigend klinken, maar in de regel worden ze pas gezocht om een beslissing hard te maken. Discussiëren over de argumenten, heeft dan ook zelden zin.

Voorwaarden
Beter is het te onderzoeken wat er werkelijk speelt. Dat kan bijvoorbeeld door niet in te gaan op het “nee’, maar de ander te vragen onder welke voorwaarden hij/zij wel zou willen samenwonen. Wat zou de ander over de streep trekken? Gaat het om een eigen kamer, de garantie dat vakanties alleen ook tot de mogelijkheden behoren?

Het kan goed zijn dat jij met de voorwaarden van de ander heel goed kan leven. Dan kunnen jullie dus gaan samenwonen.

Consequenties
Het kan natuurlijk ook zijn dat de ander onder geen enkele voorwaarde met je wil samenwonen en eigenlijk alleen een LAT-relatie wil. Dan is de vraag of jij op deze manier verder wilt of niet. Overeenstemming over zoiets belangrijks als samenwonen is noodzakelijk. De keuze van de ander heeft dan consequenties.
Het zal niet meevallen om afscheid te nemen van iemand waarvan je houdt, omdat hij de relatie meer op afstand wil houden dan jij. Maar als jij je eigen verlangen om samen met je geliefde te wonen echt serieus neemt, kun je niet vasthouden aan een relatie met iemand die alleen wil LATten.


Bindingsangst

Ga in geen geval de discussie over bindingsangst aan. De vraag is namelijk hoe het zit met jouw eigen bindingsangst als jij in een relatie blijft hangen waarin partners zich niet echt aan elkaar binden.

Antwoorden in Eerste Hulp Bij Relatieongelukken
Behoefte aan meer antwoorden? In mijn boek Eerste Hulp Bij Relatieongelukken vind je ze.