);

Zeg bedankt als je kritiek krijgt (Tip)

De meeste echtelijke twisten beginnen met een simpel punt van kritiek. Je partner vertelt je wat hem of haar niet bevallen is en voegt daar meestal aan toe wat hij/ zij als jouw gewenste gedrag ziet.

Vervolgens ga jij jezelf verdedigen. Je legt uit waarom het deze keer zo gegaan is, gaat er tegenin of zet de tegenaanval in. Dat lijkt immers het meest logische om te doen. Als je aangevallen wordt, schiet je in de verdediging.

Meestal leidt dat er toe dat je partner alleen nog maar bozer op je wordt. Door in de verdediging of de tegenaanval te schieten, raakt je relatie onnodig verder verstoord. Je partner voelt zich niet gehoord en de sfeer wordt er slechter van. Misschien ben je wel zo goed in argumenteren dat je aan het einde het gevoel hebt dat je gewonnen hebt, toch blijft er iets knagen.

Hoe kun je nu op een goede manier omgaan met kritiek die je van je partner krijgt?

1. Zeg “dank je wel” als je kritiek van je partner krijgt
2. Beschouw kritiek van de ander als teken van behoefte van de ander aan een betere relatie met jou. Als een vorm van liefde dus. Jouw partner is iemand die je echt waardevolle feedback kan geven, als jij bereid bent om te luisteren
3. Gaat het echt over jouw gedrag/ houding/ opmerkingen? Of zit je partner niet lekker in zijn/ haar vel en krijg jij toevallig de volle laag omdat je in de buurt bent? Dan is een andere vorm van aandacht nodig ;-).
4. Probeer werkelijk te ontdekken wat je partner bedoelt met zijn of haar kritiek. Waar gaat het eigenlijk over? Wat wil je partner jou zeggen? Stel belangstellende vragen om er achter te komen wat je partner precies bedoelt.
Zoals: wat bedoel je?
Wanneer was dat precies?
Wat wil je dat ik anders doe?
5. Realiseer je dat je (ook zonder het opzettelijk te doen of het te willen) dingen kunt doen die je partner irriteren of pijn doen.
6. Het kan zelfs zijn dat je partner gelijk heeft met zijn/ haar kritiek en dat je -hoe pijnlijk ook- je eigen gedrag misschien wel moet gaan veranderen. Dat is natuurlijk moeilijk om meteen toe te geven. Dus daarom herhaal ik tip 1 nog een keer:
7. Zeg “dankjewel” als je partner kritiek op je heeft en zorg ervoor dat hij/ zij werkelijk merkt dat je luistert naar wat hij/zij te zeggen heeft.