);

Veel mensen die zich door mij laten coachen, hebben ooit een relatie gehad met iemand met narcistische trekken. Ze willen hulp om die relatie te beëindigen of hebben hem al beëindigd. 

Vaak willen ze leren hoe ze kunnen voorkomen om ooit weer in zo’n relatie te stappen. Ze willen diepgaande veranderingen in gang zetten. In hun relatie namen zij veel verantwoordelijkheid, gingen voor de ander zorgen, misschien probeerden ze zelfs die ander te ‘redden’. Ze zijn vaak kunstenaars in het ‘pleasen’.

Overleefgedrag
Dat is allemaal ‘overleefgedrag’. Gedrag dat je als kind al gaat inzetten omdat je ouders jou niet geven wat je nodig hebt. Als je vaak niet krijgt wat je van je ouders nodig hebt, aan liefde, bescherming en veiligheid, stop je ermee om dat nodig te hebben. Je reikt niet meer uit naar de ander, je wordt ‘overzelfstandig’. Je doet het allemaal zelf en hebt niemand meer nodig. Dat was noodzakelijk, want je kon niet op je ouders rekenen.

Geven
Dat je niets nodig hebt, maakt je zeer aantrekkelijk voor iemand met narcistische trekken. Die heeft namelijk niet zo’n zin om veel te geven, die wil vooral nemen in een relatie. Dus dat sluit heel mooi aan als jij vooral de neiging hebt om te geven. 

Poppetjes
In een sessie kijken we naar jouw specifieke ‘overleefgedrag’. Sommige mensen mensen gaan bijvoorbeeld vooral rationaliseren en verklaringen verzinnen voor het gedrag van de partner. Anderen proberen zijn wensen voor te zijn en doen alles om hem tevreden te houden. Voor iedereen is het net een beetje anders. Dat brengen we in beeld met verschillende poppetjes.

Gemis
Wat voor iedereen hetzelfde is, is dat je weer moet leren om uit te reiken.We gaan daarvoor terug naar je kindertijd en je kiest uit mijn ‘poppenkast’ een vader en een moeder uit die er wel voor je zijn. Dat is vaak bijzonder pijnlijk, want het confronteert je met alles dat je hebt gemist. Tegelijk herstel je iets in jezelf. Door te voelen dat je bij deze ideale / fantasie-ouders wel terecht kunt, doorbreek je je eigen afsluiting. Je krijgt weer contact met wat je nodig hebt. Je voelt hoe het is als wat jij nodig hebt, er ook voor je is. Dat geeft warmte en ontspanning.

Narcistenmagneet uit
Uitreiken naar de ander en voelen wat jij nodig hebt en er om vragen, zijn essentieel om een gelijkwaardige relatie te kunnen hebben met een ander. Een relatie waarin geven en nemen met elkaar in balans zijn. Door dat te doen, zet je jouw narcistenmagneet uit en hebt kans op een gezonde relatie met iemand die jou liefde en aandacht kan geven.

Herken je iets in dit verhaal? Je kunt een afspraak maken in mijn online agenda voor een coachingsgesprek. Ik werk zowel online als weer in mijn praktijk. Online filmen we de poppetjes en komt het vaak net zo goed binnen. 

Zie de website voor meer informatie

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.