);

Deze keer in de #relatievraagvandeweek een vrouw die heel weinig aandacht krijgt van haar partner en zich afvraagt of ze nu aan het zeuren is of dat ze beter kan vertrekken.

De Relatievraag van deze week:

“Mijn man werkt veel en komt laat thuis. En zit op de bank en zappt. Hij gaat wel uit met vrienden, maar besteed weinig tijd met mij. Soms hebben we het gezellig, maar we hebben ook wel eens ruzie. Hij doet waar hij zin in heeft en zegt dat hij zijn tijd zo goed mogelijk probeert te verdelen. Nou, ik vind dat ik er bekaaid afkom. Als ik er wat van zeg dan werkt dat alleen averechts. Hij gaat zijn vrienden toch niet opgeven! Ik vind er geen bal meer aan en vind dat eigenlijk dat er geen sprake meer is van een relatie. En heb een paar jaar geleden al aangegeven dat het zo niet de goede kant op gaat. Hij vind mij maar saai en voorspelbaar! ? Hij snapt niet waarom ik geen zin in seks heb. Ben ik nou aan het zeuren of is dit echt een should I stay or should I go verhaal?”

Mijn antwoord:

Je bent niet aan het zeuren. Je wordt verwaarloosd en voelt je niet bij machte om daar wat aan te veranderen. Als je man niet investeert in de relatie, is het logisch dat jij geen zin meer hebt in seks. Waarschijnlijk zit je hongerig te wachten tot hij je een kruimeltje aandacht toegooit. En ben je tegelijkertijd woest dat hij jou niet op nummer 1 zet. Dus dat jullie geregeld ruzie krijgen, is logisch.

Zoals je misschien weet, leid ik wat mensen nu meemaken vaak terug tot hun jeugd. In jouw geval zou ik met je kijken naar vroegere verwaarlozing door je vader of moeder. Want kennelijk ben je het op een bepaalde manier gewend om te weinig aandacht te krijgen. Je hebt er een paar jaar terug al iets over gezegd schrijf je, maar er is niets veranderd. En jij bent ook niet bij je punt gebleven, je hebt het opgegeven. Je hebt geen manieren gevonden om vaker ruimte voor jullie samen te creëren, om bijvoorbeeld ook eens het hele weekend met hem door te brengen.

Je bent te afwachtend

Je bent ook niet de aandacht meer op jezelf gaan richten, bijvoorbeeld door zelf weekends weg te gaan. Hij heeft nooit hoeven ervaren dat jij ook wel eens niet beschikbaar bent. Je bent altijd ‘voorhanden’ als hij tijd met je wil doorbrengen. Je hebt je daarmee niet gedragen als gelijkwaardige partner maar meer als een moeder van een puberzoon die ook maar moet zien of en wanneer haar kind thuis komt en nog iets met het gezin wil doen.

 

Verwaarlozing is slecht voor je eigenwaarde

Verwaarlozing door je partner is slecht voor je gevoel van eigenwaarde. Je bent je ondergeschikt en onbelangrijk gaan voelen. En daar heeft hij je alle aanleiding toe gegeven. Uit je verhaal lees ik dat je op dit moment denkt dat het beter is om deze relatie te beëindigen. Je bent al zo vaak teleurgesteld, dat kan hij niet meer goed maken ook al neemt hij je vanaf nu ieder weekend mee naar Parijs.

Toch zou ik als ik jou was, de beslissing om te vertrekken nog even uitstellen. De hele situatie heeft ertoe geleid dat je bent gaan onderdrukken waar je eigenlijk behoefte aan hebt. Je bent jezelf en je eigen verlangens steeds minder serieus gaan nemen. De prijs die je daarvoor betaald is boosheid en passiviteit. En waarschijnlijk vind je van jezelf ook dat je aan het zeuren bent, anders stelde je de vraag niet.

Stoppen met zeuren

Mijn advies is daarom om eerst met beide gevoelens aan de slag te gaan. Breek uit je passiviteit en boek een weekend aan zee met een vriendin of ga op een leuke cursus. Laad jezelf weer op. Ga zaterdagmiddag naar een vriendin en blijf daar logeren. Neem tijd voor jezelf op de momenten dat jullie samen zouden zijn. Dit brengt jou in contact met jezelf en brengt vast wat beweging in de relatie, want hij merkt dat jij er niet altijd bent als hij dat wil.

Doe iets met je woede

Daarnaast raad ik je aan om iets te doen met je onderdrukte woede. Ga schreeuwen in het bos, hout hakken of doe de AUM meditatie waarbij je het er allemaal uit kan gooien.

Je hebt dat nodig om te kunnen gaan staan voor wat jij wilt: een relatie waarin jij en jouw verlangens belangrijk zijn. Ook voor een goede relatie met jezelf, is het noodzakelijk dat je wat jij verlangt en wilt, serieus neemt.

Neem jezelf serieus

Als je dat gevoel weer tot in het puntje van je tenen voelt, kan het twee kanten uitgaan: je partner reageert erop en gaat jou (weer) behandelen als zijn koningin. Of je partner vindt zijn kroegmaten nog steeds belangrijker dan jou. In beide gevallen weet je op dat moment wat je te doen staat.

Meer tips in Eerste Hulp Bij Relatieongelukken

Veel succes met het richten van de aandacht op jezelf. Lees ook het hoofdstuk Twijfelblijven uit mijn boek Eerste hulp bij Relatie (on) geluk. Dat koop je nu voor slechts 14.99 inclusief verzendkosten. Bestel het boek hier: https://www.e-act.nl/cart/do/add?a=124&p=29120

Lukt het je met behulp van de tips onvoldoende om de aandacht op jezelf te richten? Maak dan een afspraak voor een sessie Turbo Therapie. Dan haal ik alles uit de kast om jou je focus voortaan op jezelf te laten richten.

foto van Caroline Franssen.

3 reacties

 1. Marijke

  Ha mensen, na een gruwelijk van 48 jaar, en we hebben ook nog
  3 jaar gelopen zoals dat vroeger ging. Er in okt. een punt achter gezet! Ik ben al 3 jaar wat mijn gezondheid aan het kwakkelen. Van 1 ding zeker, voor mij was hij er niet! In de mond vertelde die aan
  iedereen dat die zo bezorgd was? In de praktijk zette hij me bij de
  voordeur af na een ECV of een Ablatie! Wel kon hij voor zijn 2 gehaaide zusjes en broertje zorgen? Die zijn ook al op leeftijd hoor!
  Allemaal een beroerde jeugd gehad! Jaja, ik geloof er niks meer van!

  Beantwoorden
  • Caroline Franssen

   Hallo Marijke,

   Een beroerde jeugd is geen reden om niet voor je partner te zorgen. Zwaar om te verwerken dat uw man er toen u hem nodig had niet voor u was, terwijl u waarschijnlijk uw leven voor hem hebt klaar gestaan. Helaas zien we dat vaker. Worden jongens en mannen nog steeds onvoldoende opgevoed om zorgzaam te zijn voor de ander.

   Veel sterkte, ik hoop dat u lieve vriendinnen heeft.

   Caroline

   Beantwoorden
 2. Kim

  Ik ben 9 jaar getrouwd en de laatste 2 jaar heb mijn man een vrouw ontmoet en zoals hij zal zeggen als een vriendin maar hij zit de hele dag alleen aan het appen met haar en ik zit er naast probeer dingen voor mezelf te doen maar hij doet totaal niets in huis alles komt op mijn schouders terecht plus dat ik zelf nog werk ook ik heb eigenlijk al de keus gemaakt om te scheiden want er zijn bepaalde dingen gebeurt en iedere x wilt die dat ik hem nog een kans wil geven ik ben eigenlijk gewoon helemaal op mentaal en fisic

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.