);

Tien tips om het leuk te maken én te houden tijdens de feestdagen

De feestdagen kunnen een bron van vreugde vormen: gezellig samenzijn, heerlijk eten, je familie (her)ontdekken. Er zitten ook wat haken en ogen aan, want we zijn deze dagen vaak langer in het gezelschap van onze familie dan gewoonlijk. Daardoor kunnen ook sluimerende conflicten aan de oppervlakte komen. De feestdagen vragen daarom voorbereiding, niet alleen praktisch, maar ook emotioneel.

Tien tips om in gezelschap zoveel mogelijk plezier te beleven aan de feestdagen.

1. Neem het serieus (of juist niet). Ga van te voren met je eigen gezin om tafel zitten en bespreek de praktische zaken en de emotionele valkuilen die jullie te wachten staan. Wat willen jullie eigenlijk ECHT dit jaar?
Als je er energie voor hebt, is een uitgebreid diner leuk om klaar te maken. Laat iedereen een gang verzorgen, ook de kinderen. Hoe klein ze ook zijn, met een beetje hulp kunnen zelfs kleuters een toetje maken. Brengen ingewikkelde recepten vooral spanning teweeg, hou het dan simpel. Ook eenvoudig eten kan heel lekker zijn!

2. Een fijne kerst is niet hetzelfde als een perfecte kerst. Maak het jezelf makkelijk door een menu uit te kiezen dat bij je past, feestelijk is en eenvoudig in elkaar kan worden gezet.

3. Ga je naar familie en schoonfamilie en heb je het gevoel dat je ‘moet’? Kijk eens of je het gevoel dat je verplicht bent ‘om te denken’. Zie het als een uitstekende gelegenheid om hen beter te leren kennen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je van iedereen iets nieuws te weten komt. Oefen in compassie. Erger je je? Draai het om en kijk of je die eigenschap in jezelf misschien verafschuwt. Sta jezelf een beetje van die ‘vervelende’ eigenschap toe.

4. Ga lekker vroeg aan tafel. Dat voorkomt dat je te veel eet en graait in de snacks of al aangeschoten bent voor het diner begint.

5. Door jouw schoonouders heb jij nu een partner en een gezin. Bedank hen voor het feit dat ze die rijkdom in je leven hebben gebracht. Focus je op hun positieve bijdrage aan het leven van je partner en verspil tijdens deze dagen geen tijd, aandacht en energie aan wat ze allemaal fout hebben gedaan in het verleden.

6. Vier je kerst in een groot gezelschap? Bedenk van te voren met wie je graag wilt praten. Bereid je ook voor op het contact met mensen die je minder aanspreken. Het kan erg leuk zijn om hen eens uit te horen over hun hobby’s bijvoorbeeld.

7. Kies strategisch een plek aan de kersttafel. Het is van belang dat je je echt prettig voelt, dus doe je best om naast je lievelingstante te komen. Kom je toch in de buurt van degene waar je allergisch voor bent, probeer er dan naast te gaan zitten in plaats van ertegenover.

8. Blijf niet te lang plakken. Wissel langdurige zitpartijen af met wandelingen, trek je even terug als je daar behoefte aan hebt. Hou logeerpartijen kort.

9. Overweldigt het feest je of komen er ergernissen op, neem dan even een time-out. Maak je nuttig door af te ruimen, drankjes in te schenken, iets te doen in de keuken. Of ga een blokje om. Als dat niet kan, ga dan naar de wc tot je weer wat meer in feeststemming bent.

10. Wissel samenzijn en alleen zijn voldoende met elkaar af. Mensen raken in de feestdagen ook overprikkeld doordat ze eenvoudigweg te lang in het gezelschap van andere mensen zijn.